miercuri, 5 noiembrie 2014

Un tablou furat de-a lui Matisse a fost returnat Venezuelei anul acesta



In urma cu un deveniu a fost furata lucrarea “Odalisca cu pantaloni rosii” a lui Henri Matisse, o lucrare de prestigiu, estimata la peste 3 milioane de dolari. Anul acesta, Statele Unite a returnat Venezuelei acest tablou, furat acum mai bine de 10 ani de Muzeul de Arta Contemporana din Caracas.
Disparitia acestui tablou nu a fost observata o perioada, deoarece cei care l-au furat au pus in locul acestei picturi un fals. Tabloul a fost gasit in 2012, in Miami Beach, unde hotul a oferit lucrarea unui politist sub acoperire, pentru suma de 750 de mii de dolari si a recunoscut ca a fost furata.  Acest tablou a fost cumparat initial de Muzeul de Arta Contemporana din Venezuela de la o galerie prestigioasa din New York contra unei sume de 400.000 de dolari. Tabloul va reveni in galeriile muzeului dupa o perioada de alcalinizare si de restaurare. Impreuna cu Pablo Picasso si Marcel Duchamp, este unul dintre cei trei artisti care au ajutat la dezvoltarea artelor plastice in secolul XX, mai ales in ceea ce priveste pictura si sculptura.
Henri Matisse este unul dintre cei mai celebri pictori ai secolului XX, fiind si unul dintre cei mai vizbili promotori ai artei moderne. Matisse este un mostenitor al mai multor curente artistice, precum impresionismul si neoimpresionismul, insa nu urmeaza canoanele vremii si inoveaza in permanenta, dand un nou puls miscarilor artistice precum fauvismul.
Astazi, Henri Matisse este unul dintre cei mai apreciati pictori ai secolului trecut, cu picturi celebre precum: Le danse, Natura Moarta, Odalisque si multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu