miercuri, 5 noiembrie 2014

Fenomenul teatrului independent in Bucuresti



In Bucuresti, sunt mai multe spatii unde se realizeaza spectacole de teatru independent. Locatiile sunt inedite, de regula cafenele, restaurante sau sali restaurate. Teatrul independent a aparut in Bucuresti pentru ca teatrele de stat nu ofera suficiente oportunitati tinerilor artisti bucuresteni: este o institutie mai rigida, care nu permite atatea devieri de la paradigma teatrului clasic, care favorizeaza aceleasi apariti actoricesti si care nu poate absorbi toti studentii de la actorie, regie sau scenografie care termina facultatea in fiecare an.
Teatrul independent este o manifestare creativa, inedita, puternic individualizata, care castiga din ce in ce mai mult teren printre iubitorii de spectacole, mai ales cei tineri.
Teatrul independent nu are de regula bugete pentru decoruri, costume si lumini, dar acest lucru se compenseaza prin talentul si forta actorilor, precum si prin creativitatea regizorilor de a face din orice loc un loc magic de poveste. In fiecare saptamana, teatrul independent ne propune alte spectacole, de la creatii ale artistilor contemporani la adaptari ale unor romane celebre. Expresivitatea acestor spectacole este nealterata de reguli rigide si, ca in orice alta capitala europeana, printre promotorii teatrului independent se gasesc inovatorii, oamenii care doresc sa sparga barierele conventionale ale unei arte ramase aceeasi inca din Antichitate.
Teatrul independent include monologuri, adaptari, spectacole de improvizatie, spectacole licentioase sau experimente teatrale (teatrul labirint, teatrul senzorial, teatru-dans etc.). Cele mai bune creatii sunt premiate la festivalurile de teatru independent, iar trupele pot calatori in intreaga lume cu creatia lor. Spectacolul de teatru independent inlocuieste, incet-incet, o institutie care nu poate tine pasul cu efervescenta si creativitatea tinerilor artisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu