miercuri, 5 noiembrie 2014

Cumintenia Pamantului a lui Brancusi, evaluata la 20 milioane de euro



Celebra sculptura a lui Brancusi, “Cumintenia Pamantului” se afla momentan intr-o colectiede arta bucuresteana privata si este pusa la vanzare. Ministerul culturii a fost invitat sa participe la licitatia pentru sculptura ce este evaluata la 20 de milioane de euro.
Casa de licitatii Artmark a dezvaluit printr-un comunicat de presa ca cea mai semnificativa opera a lui Brancusi este deja ofertata de mai multi cumparatori, fie colectionari romani, fie institutii sau colectionari internationali.
Cumintenia Pamantului face parte din categoria “Tezaur” a Patrimoniului Cultural National, iar Casa Artmark este mandatarul proprietarului acestei sculpturi.
Proprietarii sculpturii sunt mostenitori ai arhitectului Gheroghe Romascu, ce a cumparat sculptura de la insusi Brancusi. Statul roman este invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune, fiind reprezentat in acest caz de Ministerul cuulturii. Tate Modern, un faimos muzeu britanic si cel mai vizitat din lume, ar putea cumpara aceasta lucrare, cu atat mai mult cu cat colectia muzeului mai cuprinde inca o lucrare de-a lui Brandusi
Sculptura Cumintenia Pamantului a fost realizata la inceputul anilor 1900, in aceeasi perioada cu alte opere valoaroase, precum “Sarutul” sau “Rugaciunea”. Anii 1900 reprezinta apogeul creatiei artistice a lui Brancusi, perioada prolifica, in care maestrul utiliza sensuri filozofice universale ca reper si model pentru creatiile sale. Cumintenia Pamantului a fost retrocedada dupa 51 de ani de la Muzeul de Arta al Romaniei, care a confiscat proprietarilor de drept sculptura in perioada comunista. Sculptura este facuta din calcar crinoidal care se pare ca ar fi fost procurat din catacombele Parisului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu