miercuri, 5 noiembrie 2014

Festivalul de Teatru Independent



FNTi este cel mai de seama eveniment dedicat artistilor independenti din Romania. In cadrul acestui festival, sunt adusi in Bucuresti peste 200 de artisti din toate colturile tarii. A doua editie a festivalului de teatru independent va avea loc luna viitoare, intre 3 si 9 noiembrie.
Fundatia Godot este organizatorul acestui eveniment. Partenerii Festivalului sunt GreenHours, Teatrul ARCA, In cultise Teatru Pub, Teatrul Mignon, Teatrul Coquette si Teatrul de pe Lipscani.
Teatrul independent reprezinta un spatiu de inovatie, care are ca scop educarea si emanciparea publicului de teatru roman, prin crearea unor spectacole vii, inedite, inovatoare si indepartate de vechile reguli ale teatrului clasic.
Initiative precum Festivalul de Teatru Independent au drept scop familiarizarea publicului larg cu creatiile de spectacol ale artistilor independenti dar si facilitarea intalnirilor dintre artisti si potentiali finantatori ai sectorului creativ.
FNTI organizeaza workshopuri legate de sustenabilitatea teatrelor independente si va provoca discutii si dezbateri pe marginea provocarilor si avantajelor artistice din zona teatrului independent.
In Romania, teatrul independent este la inceput, iar principala sa provocare este lipsa de fonduri, mai ales ca la un spectacol intra foarte multe detalii ce au nevoie de buget: regizori, actori, lumini, decoruri, spatii, costume si multe altele. Din acest punct de vedere, teatrul independent este clar afectat comparativ cu teatrele de stat, care se bucura de bugete rezonabile si de o vizibilitate mult mai mare pentru spectacolele propuse.
O alta provocare apare chiar in urma prejudecatilor vizitatorilor, care nu stiu ce asteptari sa aiba de la o astfel de productie. Pentru majoritatea romanilor, teatrul pare o activitate “plictisitoare” sau “pentru snobi” lucru evident in urma sondajelor de opinie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu