miercuri, 5 noiembrie 2014

Despre stilul baroc



Cu o durata de aproximativ 300 de ani, stilul baroc a fost predominant in Europa incepand cu anii 1600 si pana la sfarsitul sec. XVII. Curentul a fost generat in Italia in artele vizuale si a fost strict influentat de dorintele Bisericii Romano-catolice.
Stilul baroc se caracterizeaza prin somptuozitate: cladiri impunatoare, decorate interior si exterior excesiv, cu multe detalii. In pictura, stilul baroc se dinstinge prin crearea situatiilor dramatice, cu personaje multiple, pictate adesea in tehnica clarobscurului.
Tehnica baroca se regaseste si in literatura, prin anumite utopii sau fantazme, aplicate mai ales asupra discursului. Stilul baroc a fost utilizat initial in arhitectura, dar in timp a preluat toate celelalte arte (sculptura, pictura, muzica, teatrul, dansul) si, apoi, in tot ceea ce insemna creatie artistice, inclusiv piese de mobilier sau gradinarit.
Un exemplu romanesc de arhitectura este Arcul de Triumf al lui Petre Antonescu, cu toate ca este mai elegant si mai simplu decat arcul Parizian.
Etimologia cuvantului baroc provine din limba portugheza, cu influente frantuzesti sau italiene. Cert este ca “baroc” desemna o perla intr-o forma neregulata.
Astazi, cuvantul baroc se foloseste ca adjectiv si reprezinta un lucru facut cu migala, cu atentie la cele mai mici detalii, dintr-un posibil exces de zel, cu detalii pe alocuri superflue.
Epoca baroca are o intindere de aproape 4 secole, cu diverse grade de intensitate, mai ales in Europa, dar se va observa si pe alte continente. Anumite palate somptuoase din Anglia reprezinta deplin complexul stil baroc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu